Favorieten

Veroudering van beton

Veroudering van beton

Beton is een levendig en natuurlijk materiaal dat verandert in de loop van de tijd.

Hi-Con producten zijn gemaakt van high performance concrete, die net als gewone beton, veranderd in de loop van de tijd. De kleur en textuur veranderd tijdens de levensduur van het beton en deze variatie draagt ​​bij aan een levendige en gevarieerde expressie.

De verandering is een deel van de esthetische expressie van het beton. Het deze verandering is een deel van de esthetische expressie van het beton. Het veranderen van het oppervlak betreft alleen de buitenste paar millimeter en heeft geen effect op de opbouw of de duurzaamheid van het beton. Het is alleen een esthetisch probleem.

Producten van Hi-Con zullen ook verouderen, maar vaak langzamer en minder dan gewone beton.

Veroudering

Oppervlakken verouderen na verloop van tijd als gevolg van normale weersomstandigheden zoals regen en wind. Beton verouderd in de eerste plaats door middel van een cyclus van vorst en dooi, dus mede door temperatuur verschillen.

Het resultaat is dat de cementhuid van het beton verdwijnt terwijl het zand en grind zichtbaarder aan het oppervlak van het beton. Het oppervlak lijkt ruw en poreus en vaak ook donkerder. De verhoogde poreusheid draagt ​​bij aan een versnelling van andere soorten veroudering: vervuiling.

Vervuiling van beton

Zolang het oppervlak van het beton is dicht en glad (de cementhuis is intact) zal er weinig tot geen vervuiling optreden.

Wanneer een oppervlak vervuilt zullen kleine poriën en scheuren toegankelijk zijn voor verdere aantasting. Op termijn kan men een betonoppervlak dan moeilijk helemaal schoonhouden.

Vervuiling: alg-aangroei

Deze alg aangroei vereist zonlicht, water en voeding. Wanneer het oppervlak van het beton wordt blootgesteld aan deze factoren zal vervuiling na enkele jaren optreden.

Zichtbare alg aangroei zal doorgaans pas na een paar jaar gebeuren. De reden hiervoor is dat het water in het beton zeer alkalisch is en dat voorkomt plantengroei. Wanneer de pH-waarde laag genoeg is, zullen algen, mossen en andere planten in staat zal zijn om wortel te schieten aan de oppervlakte. 

 

Uitbloei effect van kalk - Hoe komt het?

Kalk uitbloei kan plaatsvinden op alle soorten beton een tijdje na het stortproces. De uitslag kenmerkt zich als een witte sluier op het oppervlak die tijdelijk de kleuren van het beton laten vervagen. De kalkuitbloei is onschadelijk voor het beton en verdwijnt meestal vanzelf na een tot twee jaar, zolang het beton wordt blootgesteld aan weer en wind. Kalkuitbloei is alleen een esthetische uitdaging.

Wanneer het oppervlak van verse beton poreus is en calciumhydroxyde in het beton zit vormt zich een chemische reactie. In werkelijkheid eindigt het proces wanneer de porïen worden geblokkeerd door de kalk zelf. Dit gebeurt na één tot twee jaar.

Om kalkuittreding te voorkomen is het zeer belangrijk om het beton zolang mogelijk binnen te houden. 

Lees meer over uitbloei op deze Blog over beton

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Edward Verschoor
Verkoop Manager

Henry van de Werken
Project Manager